12 oktober 2005

De sprinkhanenplaag

“Sprinkhanenplaag teistert West-Afrika. Vooral Mali en Nigeria zijn zwaar getroffen.” hoorde ik op de radio begin maart. Nooit gedacht dat ook Bagaya zo geteisterd zou worden door deze plaag.

Maar in juli heb ik van de vrouwen hun verhalen gehoord: “Magda je kan het je niet voorstellen, de sprinkhanen hebben alles opgegeten op 5 dagen tijd. Eerst wilden wij ze nog wegjagen op het groot project waar wij zojuist met de tweede campagne begonnen waren, maar er was niets aan te doen. Alle tomatenplantjes, ajuinen-en aubergineplanten werden zomaar verslonden. Zelfs de bloesems van de appelsien- en citroenbomen moesten eraan geloven. Alles zat vol sprinkhanen: in de bomen, in de struiken, op de grond,.. Je kon niet buiten komen zonder er op te trappen. En na 5 dagen, toen alles opgegeten was, zijn ze vertrokken. Een grote zwerm in de lucht, het was somber.”

Eerst de droogte omwille van het slecht regenseizoen. De mensen hebben niets kunnen oogsten,geen rijst, geen mille, geen sorghum, geen aardnoten, niets.. omdat het vorig jaar niet geregend heeft en dan in het voorjaar de sprinkhanenplaag… je zou voor minder de moed verliezen. Daarom hadden de vrouwen hard gewerkt op het grote projectveld tijdens de eerste campagne en was de oogst heel goed geweest: 4 ton tomaten, 3 ton aubergines, 2,5 ton ajuinen en 1 ton piment. Het plantgoed voor de tweede campagne was juist geplant--de sprinkhanen hebben alles opgevreten…

Het geeft je een raar gevoel als je door het dorp loopt en de gevolgen van deze natuurrampen ziet: verdroogde appelsien-, citroen en mangobomen, het grote projectveld zonder vruchten,.. In sommige wijken zijn zelfs de waterputten drooggevallen en moet men elders gaan waterputten.

Maar eind juni is het reeds goed beginnen regenen. In juli, tijdens ons verblijf, regent het praktisch elke dag. Onmiddellijk beginnen de vrouwen rijst te zaaien op een proefveldje om die daarna te kunnen uitplanten. De velden worden intensief bewerkt met de katjandou en er wordt reeds sorgum, maïs en mille gezaaid. Ook aardnoten worden geplant. Liederen klinken door het dorp want zingen maakt het werk minder zwaar.

Dagelijks wordt er gebeden dat het dit jaar zou blijven regenen en men hoopt op een overvloedige oogst volgend jaar.

20:36 Gepost door Bagaya-Kapelle | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.