12 oktober 2005

Een kijkje in het dispensarium…

Het dispensarium werd officiëel geopend vorig jaar op zondag 9 april 2005 in het bijzijn van verschillende hoge personaliteiten.

Maar sinds 4 juni 2006 is er eindelijk een verpleger aanwezig. Voorlopig is het dispensarium nog niet erkend door de Senegalese Staat en werd er een gepensioneerde verpleger aangesteld voor 2 jaar door de N.G.O. ASRADEC. Deze organisatie betaalt ook het salaris van de verpleger voor 2 jaar. Tegen dan hoopt men op een erkenning en een verpleger aangeduid door de Staat.

De verpleger, Bachir Sagna, wordt bij gestaan door 3 hulpverplegers uit Bagaya zelf: Famara Sané, Alassan Sagna en Omar Badji.

Het dispensarium is elke dag open van 8 uur tot 14 uur. Daarna is er nog tijd zodat de hulpverplegers op hun veld kunnen werken.Want voorlopig is hun werk in het dispensarium onbezoldigd.Wat een bedrijvigheid. Een heen en weer geloop.Veel zieken en gewonden komen langs voor verzorging. Zeker in het regenseizoen is het dispensarium geen overbodige luxe.

Hoe werkt het dispensarium nu? Aan de ingang van het dispensarium koop je een ticket bij Alassan: €0,16 voor kinderen en €0,32 voor volwassenen. Daarna kan je op consultatie bij de verpleger, Bachir Sagna. Indien je zorgen nodig hebt, kan je je laten verzorgen door Omar en heb je een voorschrift gekregen voor een geneesmiddel dan kan je dat kopen bij Famara. Enkele prijzen: een pijnstiller kost €0,040, een fles hoestsiroop voor kinderen: €1,40, een tube zalf: €2,…

Gedurende de maand juni 2004 waren er 128 consultaties. Opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën is dit:

  • 5 kinderen tussen 0 en 11 maanden
  • 19 kinderen tussen 1 en 4 jaar
  • 22 kinderen tussen 5 en 14 jaar
  • 48 volwassenen tussen 15 en 54 jaar
  • 23 mensen ouder dan 55 jaar

Het dispensarium is recent en ook veel mensen zijn het niet gewoon om zich te laten verzorgen. De verpleger moet stilaan het vertrouwen winnen van de dorpelingen, zodat er ook aan preventie kan gedacht worden bv. rond hygiëne, gezinsplanning,… De inwoners van het buurdorp Mandigane, die geen dispensarium hebben, zijn ook al regelmatige bezoekers.

Want de ouderen zeggen, als je lichaam in goede staat is, dan kan je goed werken op de rijstvelden en op het groot project.

20:29 Gepost door Bagaya-Kapelle | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.