12 februari 2006

Milieuvriendelijke boodschappentassen

De werkgroep Bagaya-Kapelle en de milieudienst Dilbeek sloegen de handen in elkaar voor dit project.Door deze tas te kopen en vooral ook te gebruiken bij het boodschappen doen vermijdt u wegwerpzakjes (en dus voorkomt u afval) en steunt u tegelijk de dorpsgemeenschap van Bagaya. De plaatselijke bevolking krijgt een inkomen door te werken in het batik-en naaiatelier en biedt ons een duurzaam product aan.Ontwikkelingssamenwerking kan soms zo eenvoudig zijn!

Al een boodschappentas gekocht?

Boodschappentassen - “van Bagaya tot Dilbeek”

Ontstaan

De werkgroep steunt in Bagaya kleine projecten die het leven van de menseneen stukje proberen vooruit helpen.o.a. een rijstpelmachine en eengierstmolen voor de vrouwen, inrichting van een dispensarium, aankoop vaneen prauw voor de vrouwen,...

De projecten worden door de mensen zelf opgestart en zij zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering.Op deze manier proberen we de plattelandsvlucht tegen te gaanen de mensen ter plaatse van een klein inkomen te voorzien.

Zo richtten we, een aantal jaren geleden, samen met hen een "batikatelier"op. Stoffen worden er geverfd en voorzien van allerlei motieven.

Het idee van de boodschappentassen

Hieruit werd het idee geboren om boodschappentassen te laten maken in Bagaya en dit in samenwerking met de milieudienst van de gemeente Dilbeek.

Er werd een bestelling geplaatst van een 210-tal gebatikteboodschappentassen,als alternatief voor de plastieken zakjes die je overal krijgt om je boodschappen in op te bergen.

Alles werd tijdens de reis in juli 2005 eerst heel goed bediscussieerd en afgesproken met Cébrama, die een naaiatelier heeft in Dakar.Daarna ook in Bagaya,onder de mangoboom met het bureau van de AJB en de volgende dag met het bureau van het verfatelier werd het project besproken. De nodige fondsen werden vrij gemaakt en Mariama werd naar Dakar gestuurd om de stoffen en te producten te gaan kopen.

Normaal zou een eerste bestelling (50 boodschappentassen) tegen eind augustus klaar zijn zodat de eerste boodschappentassen kunnen verkocht worden maandag 3 oktober op de jaarmarkt van Dilbeek.Maar wegens allerlei onvoorziene omstandigheden,o.a. te weinig stof aanwezig in Dakar en men diende nog bij te weven,staking in Gambia,zodat het transport via Tambacounda (een omweg van1000 kilometer)dient te gebeuren, eindelijk veel regen in het regenseizoenmaar de gebatikte stoffen raken moeilijk droog,een ongevalmet de car rapide,... is de eerste bestelling boodschappentassen niet eind augustus maar wel begin oktober klaar .

De weg Dakar – Bagaya – Dakar – Kapelle

Hoe geraken zij nu nog hier?

De eerste bestelling loopt via CARGO, en na een intense ge e-mail, arriveerden de eerste tassen vrijdagavond, juist op tijd voor de jaarmarkt op maandag 11 oktober 2005.

Een tweede bestelling van 50 boodschappentassen kwam aan met Fatou Sagnain Frankrijk en onze Franse vrienden stuurden ze naar ons op.Maar wel juist te laat om ze te verkopen op de kerstmarkt...

Een derde bestelling bereikte ons eind december via een vriend van een kennis in Dakar die op bezoek is en terugkeert naar Brussel.

En we hopen dat de 4de bestelling, met de laatste 50 boodschappentassen ons binnenkort zal bereiken.

De verkoop

Omdat het project van de boodschappentassen zo succesvol verlooptwerd tijdens de laatste werkgroepvergadering samen met de Dilbeekse milieudienst beslist om nog eens een bestelling van 200 boodschappentassen te doen.

16:49 Gepost door Bagaya-Kapelle | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.