11 oktober 2006

11.11.11 in 2006

Het thema dit jaar is : honger, duurzame landbouw en recht op voedsel.

Al vele jaren wordt gewerkt rond honger in de wereld. Milleniumdoelstelling 1 wil de honger in de wereld tegen 2015 halveren. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het aantal mensen dat honger heeft nog toegenomen. De keiharde werkelijkheid is dat in de wereld 850 miljoen mensen op deze wereld honger hebben. Het grootste deel van hen woont in het Zuiden (of wat dacht je ?). Een eigenaardige vaststelling is dat driekwart van hen boeren zijn. Boeren, die toch instaan voor de voedselproductie, worden als eerste getroffen door honger. Hoe is het zo ver kunnen komen ?

Senegalese uienboeren overleven nog nauwelijks, want hun markt wordt overspoeld door uien uit Nederland. Afrikaanse kippenkwekers kunnen hun kippen niet meer kwijt door invoer van goedkoop geproduceerde kippen uit Europa. Door dumping en grootschalige import verliezen miljoenen kleine boeren zo hun broodnodige inkomen.

11.11.11 werkt dit keer samen met een aantal Vlaamse milieuorganisaties. In het kader van 2015 de tijd loopt worden de acties dit jaar opnieuw gevoerd voor recht op voedsel, toch een basisrecht voor iedereen ?

De kleine boeren moeten een eerlijke kans krijgen. Zij moeten het recht hebben om hun lokale markten af te schermen tegen goedkope import. Alle vormen van dumping en exportsubsidies vanuit het Noorden moeten stoppen.

En daar willen we dit jaar ons steentje toe bijdragen. De boeren van het Zuiden rekenen op ons, laat jij ze stikken ?

19:17 Gepost door Bagaya-Kapelle in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |