11 augustus 2010

Verslag reis Bagaya 2010 Sophie

Sophie heeft deze zomer een bezoek gebracht aan Bagaya. Een reisverslag.


6 juli 2010. Als kersvers gediplomeerde vroedvrouw ben ik met de werkgroep Bagaya-Kapelle richting Senegal getrokken, meer specifiek Bagaya, waar ik ben gaan helpen in het plaatselijk dispensarium en materniteit. Ik heb gedurende ruim 2 weken samengewerkt met de verpleegster, de twee hulpverplegers en de twee hulpvroedvrouwen.

medisch-team.jpgDe verpleegster is zeer goed opgeleid en heel erg ervaren waardoor ze méér is dan alleen verpleegster. Tijdens onze samenwerking heb ik immers gemerkt dat ze zowel dokter (ze stelt namelijk diagnoses en schrijft medicatie voor), verpleegster, vroedvrouw (ze doet bevallingen en doet pre- en postnatale consultaties) en laborant (ze bepaalt de bloedgroep, doet HIV tests) is.

De (hulp)verplegers houden zich vooral met het verzorgen van wonden en de apotheek bezig. Binnen de apotheek wordt immers zeer goed bijgehouden welke medicatie er moet aangekocht worden, en welke producten bijna over tijd zijn. De (hulp)vroedvrouwen helpen de verpleegster bij de bevalling en verzorgen de vrouwen op de materniteit.

Gedurende de tijd dat ik geholpen heb, heb ik kunnen ondervinden hoe goed dit dispensarium georganiseerd is, dit zeker door de manier waarop de verpleegster het leidt. De dagelijkse consultaties, de vaccinatiedagen elke 18de van de maand, de sensibilisatie, dit alles is zeer goed georganiseerd met de beperkte middelen die voorhanden zijn. Zo heb ik zelf een consultatiedag mogen meemaken.

consultatieruimte.jpg  apotheek.jpg

Elke kindje tussen de 0 en de 3 jaar werd uitgenodigd op controle, dit wil zeggen dat elk kind gewogen en getemperatuurd werd. Al deze gegevens werden per kind bijgehouden op een curve en zo werd ook bijgehouden welke kindjes wel of niet geweest waren. Via de persoonlijke fiches kon worden nagekeken welk kindje nog een vaccin nodig had en deze werden dan ook meteen gevaccineerd. Tijdens deze hele voormiddag speelde er op de televisie een video omtrent het voorkomen van HIV en AIDS. De wachtende moeders waren erg geïnteresseerd in de korte sketches waarin de uitleg gegeven werd. Zo had de verpleegster twee vliegen in één klap, ze vaccineerde de kinderen en sensibiliseerde de moeders.het-materiaal.jpg

Natuurlijk zijn er ook nog veel werkpunten. Zo hebben ze niet altijd elektriciteit, wat wel erg lastig is wanneer je 's nachts een bevalling moet doen. Ook basismateriaal is er soms nog te weinig zoals steriele kochers en handschoenen, een doptone, medicatie, hechtdraad, enz.

Over het algemeen kan ik wel zeggen dat het dispensarium nog veel materiaal nodig heeft maar dat de kennis en kunde zeker aanwezig zijn. Ieder lid van het medisch team doet zijn uiterste best om iedere patiënt de beste zorgen te geven met het materiaal dat aanwezig is. Ik heb de kans gehad om ginder 2 weken intensief mee te werken en heb heel wat opgestoken. Het is voor mij dan ook een aansporing om dit dispensarium te blijven steunen samen met de andere leden van de werkgroep Bagaya-Kapelle.

Sophie

20:05 Gepost door Bagaya-Kapelle in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bagaya, senegal, casamance |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.