16 augustus 2011

Verwelkoming van Samay en Kumpo in Bagaya

De Kumpo, de Samay en de Niasse zijn drie traditionele figuren in de mythologie van de Diola in de Casamance (Senegal) en ook in Gambia.

Samay

Op geregelde tijdstippen in de loop van het jaar, b.v. tijdens de Journées culturelles, wordt een traditioneel dansfeest in het dorp georganiseerd. De Samay nodigt de inwoners van het dorp uit om op het feest aanwezig te zijn.

Hij kan heel hard lopen en met zijn striemende stok houdt hij orde en tucht in het gezelschap. Hij weet alles wat er gebeurt in het dorp. Hij kan misschien het best beschouwd worden als de ceremoniemeester van het traditioneel dansfeest.

Kumpo

De Kumpo is verkleed in een pak van palmbladeren en draagt een stevige stok op het hoofd. Bij het begin van de dans wordt door een jongedame een gekleurde vlag aan de stok gebonden. Hij danst urenlang met de stok en de vlag op het hoofd. Hij spreekt een geheim taaltje, en communiceert via een tolk met de toehoorders.

Hij moedigt de gemeenschap aan om goede daden te stellen en op te komen voor het welzijn van de gemeenschap. Hij moedigt het gemeenschapsleven aan en vraagt niet beter dat alle aanwezigen het goed stellen op het feest.

Het feest is dan ook een stimulans voor de sociale dorpsleven. Niet deelnemen aan het feest wordt sociaal afgestraft; het geeft geen goede indruk om zich af te zonderen. De ganse gemeenschap gaat op in het maken van heel ritmische muziek en navenante dansen.

Volgens de traditie is de Kumpo geen persoon maar een geest. Er is een sterk verband met het bois sacré. Het is dan ook volkomen verboden om te vragen naar de identiteit van de Kumpo. Hij mag niet benaderd worden en het is heiligschennis om onder de palmbladeren proberen te lonken. Daarom ook durft hij belagers af te schudden door met zijn stok te slaan of te steken!

Op het einde van het feest neemt hij afscheid van de gemeenschap en trekt zich terug in de bois sacré.

23:23 Gepost door Bagaya-Kapelle in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.